Szarlotka

Ciasto:

• trzy szklanki mąki
• jedna łyżeczka proszku do pieczenia
• jedna szklanka drobnego cukru
• jeden cukier waniliowy
• 250 g zimnego masła roślinnego

• cztery jajka

Jabłka:

• dwa kilogramy jabłek 
• 12 łyżeczek cukru
• cały cukier waniliowy 
• 5 -10 dag rodzynek
• jedna łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać trzy czwarte szklanki cukru, cukier waniliowy i masło. Wszystko posiekać nożem. Dodać trzy żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść  ciasto i podzielić na dwie części. Zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Jedną część ciasta rozwałkować i bezpośrednio wyłożyc na  prostokątną formę. Wstawić do lodówki. Białka z trzech jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • Piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s