Amoniaczki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 deko cukru
  • cztery łyżki masła lub margaryny
  • dwa jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 deko amoniaku
  • sól
  •  paczka cukru waniliowego
  • Sposób przygotowania:

    Masło razem  z cukrem utrzeć, dodać jaja, szczyptę soli, cały cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i w końcu mąkę. Całe ciasto wyrobić. Rozwałkować, a później szklanką wykrawać okrągłe kółeczka. Kłaść je jedną stroną na cukier i lekko przyciskać, aby cukier nie odpadł po upieczeniu. Ułożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika. Piec aż do momentu zarumienienia sie.

    This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s