Amoniaczki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 deko cukru
  • cztery łyżki masła lub margaryny
  • dwa jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 deko amoniaku
  • sól
  •  paczka cukru waniliowego
  • Sposób przygotowania:

    Masło razem  z cukrem utrzeć, dodać jaja, szczyptę soli, cały cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i w końcu mąkę. Całe ciasto wyrobić. Rozwałkować, a później szklanką wykrawać okrągłe kółeczka. Kłaść je jedną stroną na cukier i lekko przyciskać, aby cukier nie odpadł po upieczeniu. Ułożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika. Piec aż do momentu zarumienienia sie.

    About these ads
    This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s